4 Temmuz 2012 Çarşamba

SAĞ BEYNİN GÜCÜNÜ KEŞFET!!!


SAĞ BEYNİN GÜCÜNÜ KEŞFET

Bir inanışa göre;
İnsanlık tarihinin başlangıcında insanlar her iki beynini de aynı seviyede kullandığından, sağlak veya solak diye ayrılmıyorlarmış. Ne zaman ki, uygarlıklar, dinler, yönetimler oluşmaya başlamış, durum değişmiş. Fark edilmiş ki, sağ elini kullanan kişiler, yönetimlerde kurallara daha iyi uyuyor, sistemin dışına çıkmıyor. Halbuki sol elini kullananlar, daha duyguları ve sezgileri ile davranıyor, yeniliklerin peşinden gidip, kuralları çiğneyebiliyor. Bunu fark eden yönetimler, insanları sağ elini kullanmaya teşvik etmiş. O yüzden dünya nüfusunun büyük bir kısmı, sağlak olmuş.

Enteresan değil mi?

Şimdi çözmeyi deneyin;

Çok bilinen bir dokuz nokta sorusu vardır. Bilmeyenler için burada tekrar gösteriyorum;

Cevabı bilmeyenler lütfen biraz denesinler.

Bu soruyu 6 yaş altı ile yaptığımda, sonuca çok yaklaştıklarını görmek benim için çok ilginçti. 6 yaş altında sol beyin hakimiyeti ele geçirmediği için, çocuklar tüm yaratıcıklarını kullanarak, çok farklı şekiller çıkarıyorlardı. Aslında o zaman fark etmiştim ki; ilginç olan yaratıcılığın doğarken bizimle birlikte gelen ve büyüdükçe unutturulan bir becerimiz olmasıydı.
Siz uğraşırken, bir bilgi daha vermek istiyorum;

Forbes Dergisi’nde yapılan bir araştırmada, dümdüz bir dörtgenin ne olduğu konusunda 3-6 yaş arasındaki çocuklardan 200 farklı cevap alınırken, bu sayının yetişkinlerde 4-5'e kadar düştüğünü görmek enteresan değil mi?
Diğer bir araştırmada ise yaratıcı düşüncenin 4-5 yaşlarında %98 iken bu oranın 10 yaşlarında %30'a, 15 yaşlarında %12'ye, yetişkinlerde de %2'lere  kadar düştüğü tespit edilmiş.

48 SANİYE / ŞAHİKA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder